Sporda Şiddet Paneli

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, İstanbul Barosu ve  Spor Hukuku Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Sporda Şiddet’ konulu panel 2 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 10.00’da Ataköy Olimpiyatevinde yapıldı.

Paneli TMOK 1. Başkan Yardımcısı, TMOK Spor Hukuku Komisyonu Başkanı ve CAS Hakemi Av. Türker Arslan yönetti.

Panelde konuşan İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı, TMOK Spor Hukuku Komisyonu Üyesi ve Spor hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı Av. Alpay Köse, sporda şiddetin nedenleri ve kanunun getirdiği yeniliklere yönelik yaptığı konuşmada, spor alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirleri anlattı. Elektronik kar sistemine ilişkin bilgi veren Köse, “bu uygulama benim tahminime göre en az 1 yılda oturmuş olacaktır. Ama kesinlikle tartışılması gereken bir konu” dedi.

Kanunun güvenlik ve kamera sistemlerinin kurulmasını futbolda birinci ikinci lig kulüplerine, ayrıca basketbol, voleybol ve hentbol gibi dalların en üst ligdeki kulüplere yüklendiğini belirten Köse, bunun mantıklı olduğunu, zaten daha alt ligdeki kulüplerin bu sistemin yükünü maddi olarak karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.

Kanunun ‘taraftar dernekleri’ diye bir kavram getirdiğini bildiren Alpay Köse, örneğin ‘Çarşı Grubu’ ve ‘Ultraaslanlar’ bu kavrama girmeyeceğine ve asıl amacın da bu gruplar olduğuna göre, uygulamanın nasıl olacağını anlamakta zorlandığını, bu kavramın içinin doldurulması gerektiğini anlattı.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, TMOK Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Arş. Gör. Mert Yaşar, sporda şiddeti, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, devletler hukuku ve mukayeseli hukuk açısından ele aldı.

Yaşar özetle şöyle konuştu: “Çoğu Avrupa ülkesinde sporda şiddet konusunda İçişleri Bakanlığı görevlidir. Oysaki bizde Gençlik ve Spor Bakanlığı ön plandadır. Avrupa’da belediyeler sporda şiddeti önlemede çok aktifler. Taraftarlarla ortak çalışma yapıyorlar. Oysa Türkiye’de böyle bir şey söz konusu değil. Bizdeki İl spor müdürlükleri de o kadar aktif değil. Yargı da elinde hangi kanun varsa onu uygulamak zorunda. Yargıdaki uygulamalara da baktığımızda büyük bir dezenformasyon görülüyor.”

Panelde konuşan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel ve Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil 6222 sayılı kanunun uygulamasına ilişkin bilgi verdiler.